Vlașii (vracii, vlașii ochilor)- 11 februarie

In jos

Vlașii (vracii, vlașii ochilor)- 11 februarie

Mesaj Scris de ovangarda la data de Mar Feb 10, 2015 8:30 pm

Vlasii (Sf. Vlasie) e ciobanul lui Dumnezeu pentru vite, protector al gospodăriei. În această zi se deschide glasul păsărilor (sedentare nn) care se întorc la cuiburile lor. Cel ce nu respectă această zi nu e vrednic să audă glasul păsărilor în Rai. Sărbătoare pentru viermii care mănâncă poamele, rădăcinile plantelor, porumbii și varza. Despre aceasta se spune că toate insectele vătămătoare fac viermi în conserve și în vinele animalelor. O țin de sărbătoare pentru că fac vlași (viermi) în ochi. Cel ce lucrează orbește. (Citate din Speranția și Marian, în ”Calendarele poporului român” de Antoaneta Olteanu).

ovangarda

Mesaje : 64
Data de inscriere : 31/01/2015

Sus In jos

Re: Vlașii (vracii, vlașii ochilor)- 11 februarie

Mesaj Scris de Admin la data de Mier Feb 11, 2015 6:52 pm

"că toate insectele vătămătoare fac viermi în conserve și în vinele animalelor"

Ce inseamna asta?

"O țin de sărbătoare pentru că fac vlași (viermi) în ochi."

Cine face viermi in ochi? Chiar n-am inteles.

avatar
Admin
Admin

Mesaje : 433
Data de inscriere : 28/01/2015

http://forumuldeciobanie.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Vlașii (vracii, vlașii ochilor)- 11 februarie

Mesaj Scris de ovangarda la data de Mier Feb 11, 2015 9:02 pm

Fiecare din propozițiile de mai sus e o afirmație înregistrată de la un anumit informator.
Etnograful culege informația și o înregistrează cuvânt cu cuvânt, exact așa cum o exprimă interlocutorul-informator, în cazul nostru țăranul.
Sărbătoarea precreștină se numea Vlașii (vracii e denumire denaturată). Peste această zi, Biserica a suprapus un sfânt creștin, pe Vlasie, cu scopul de a crea o anumită confuzie și, în timp, oamenii să considere că sfântul respectiv e cel care apără de viermi.
Sărbătoarea își găsește originea în rolul important pe care păsările îl au în combaterea insectelor și a larvelor lor dăunătoare (viermi, vlași). Fiind considerată ziua în care păsările sedentare se întorc la cuiburi și încep să cânte pentru a-și atrage perechea (după două săptămâni e Dragobetele, când începe împerecherea păsărilor), oamenii o serbau pentru a-și arăta respectul, recunoștința și pentru a potența magic perpetuarea păsărilor deci, implicit, combaterea insectelor și viermilor. (Interpretarea îmi aparține.)
Modul în care societățile tradiționale sacralizau natura poate părea ciudat dar totul avea o rezonanță practică. Nimeni nu consacra o zi prin nelucrare sau practici magico-religioase dacă aceasta nu aducea un beneficiu practic. Noi sărbătorim, de exemplu, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Omul ”arhaic” nu concepe așa ceva; nu concepe să sărbătorească un eveniment care nu are nicio legătură cu Natura, care nu influențează cu nimic, în bine sau în rău, viața imediată, practică, a omului.
Un alt exemplu de sărbătoare e Lucinul, care se ține pentru ca femeile, oile, vacile etc să nască în pace. Lucina era, în panteonul roman, zeița care asista la naștere, o zeiță-moașă. Peste Lucin, Biserica a suprapus ziua Sf. Ap. și Ev. Luca. Cel care, practic, n-a făcut decât să scrie o Evanghelie. Prin contagiune și confuzie cu Lucina, a devenit sfântul care face ca animalele să nască în pace. Atâta doar că Lucinul, ca multe alte sărbători populare, e serbat pe 17, 18 sau 19 octombrie, data variind de la o zonă etnografică la alta. În unele icoane, Sf Luca este reprezentat alături de o vacă.

ovangarda

Mesaje : 64
Data de inscriere : 31/01/2015

Sus In jos

Re: Vlașii (vracii, vlașii ochilor)- 11 februarie

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum