Povești de la stână!

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Povești de la stână!

Mesaj Scris de Admin la data de Dum Feb 08, 2015 7:08 pm

"Brânza lui nea Gheorghe

Stâna este rostuită la o aruncătura de băț de casa lui nea Gheorghe, casă de om gospodar, cu ogradă și șură, cu toate acareturile trebuincioase unei familii de huțuli de la munte. Să nu vă gândiți că nea Gheorghe stă în sat. Nu! Până în bătătura lui trebuie să mergi vreo câțiva kilometri pe un drum forestier, de-a lungul unei văi înguste, iar după ce aceasta se lărgește și face loc unui mic cătun cu câteva gospodării, cu loc de pășunat și de fân, mai urci doua sute de metri și gata ai ajuns. Mai sus pe pășune, la poala pădurii, este țarcul oilor, vreo 45-50, iar când am ajuns noi era tocmai mulsul de dimineată. Așezați pe scăunele mici în dreptul strugii, cei trei băieti a lui nea Ghoerghe munceau de zor: cu un genunchi țineau strunga să nu iasă oile, în timp ce mainile le mergeau mai ceva ca niște automate de muls. Laptele țâșnea din pumnul lor drept în căldarea dintre picioare fâsâind și făcând spumă. În nici jumătatea de oră, țarcul era gol, oile plecate la pășune cu unul din băieți și laptele dus la stâna de ceilalți doi. Ca orice stână bine rostuită treburile se împart după vârsta și experiență: nea Gheorghe e baciul – cârmuiește stâna și prepară brânza, iar fii lui sunt fie ciobani mergând cu oile la pășunat, fie ajutoare la prepararea brânzei. In stână focul e ațâțat, vasul în care se încălzește laptele e pregătit cu o sedilă întinsă peste gură în chip de strecurătoare, în care băieții toarnă laptele proaspăt muls. Vasul e pus pe foc să se încălzeasca laptele după care îl toarnă în închegătoare – vas mare de lemn – și nea Gheorghe ii pune un boț de cheag. Apoi pană se prinde laptele se așează pe laviță să povestească cu noi: despre huțuli, despre familie și binențeles despre brânză și “tehnologia de fabricație”. Îl iscodesc despre fazele următoare să știu la ce să mă aștept, vorbim despre cum se face brânza pe la noi la Bran, se miră când aude că exista brânză de burduf din cea în coajă de brad, ne explică cum fac huțulii brânza lor si uite așa trece ceva vreme și laptele e gata închegat. Nea Gheorghe ia urdariul cel cu coada lungă și rupe laptele închegat pană-l face din nou lichid. Apoi își suflecă mânecile pană peste cot, bagă mâna în lapte și începe al învarti ușor de zici că mângâie închegătoarea. Nu se oprește mai bine de 10 minute și mă întreb ce-o fi găsit în vasul cela de lemn de-l descântă așa frumos. Mă dumiresc când văd că de sub zer apare o bilă mare, albă, de branză, adunată încet cu mâna de nea Gheorghe. Încet, încet bila devine tot mai mică iar cand e destul de compactă o scoate și o pune din nou în sedilă, peste o strecurătoare mare. Rupe brânza în bucăți mici ca să iasă zerul din ea, după care o așează din nou în sedilă o strânge ca pe un săculeț și o pune la scurs atârnată în rând cu celelalte. Zerul rămas îl pune din nou la foc, băiatul cel mic amestecă cu urdariul pe fundul cazanului să nu se prindă sau să se afume iar nea Gheorghe cu lingura cea mare culege de la suprafață bucățele de urdă ce se se încheagă din grăsimea rămasă în zer. Urda fierbinte se pune la scurs într-o strecurătoare, iar cand se răceste este stransă în sedilă și pusă la rândul ei la scurs. Toată treaba se termină iar baieții, care au adus apă cu galețile de la izvor, spală ustensilele folosite și le pregătesc pentru mulsul de seară.
Între timp pe foc s-a asezat un ceaun în care mămăliga deja bolborosește, iar noi, oaspeții suntem poftiți la masa de afară, să gustăm din cele produse la stână: caș, branză proaspătă, urdă, jintiță, mămăligă, balmoș. De aici se “rupe filmul” sau mă rog cum s-o fi zicând mai nou la digital."

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 433
Data de inscriere : 28/01/2015

http://forumuldeciobanie.forumulmeu.ro

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum